Fenomen chińskich zupek

Czy chińskie zupki są zdrowe ?

Od wielu już lat niesłabnącą popularnością cieszą się błyskawicznie przyrządzane poprzez zalanie wrzątkiem zupki z makaronem, tak zwane „chińskie”. Choć z pewnością trudno znaleźć osobę, która nie domyślałaby się, że nie jest to zbyt zdrowa potrawa, to czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę co jemy, zalewając wrzącą wodą makaron z dodatkami smakowymi?

 

Ano właśnie – o te dodatki chodzi. Nie da się ukryć, że to czysta chemia ! Czegóż nie ma w tych małych, kolorowych torebeczkach ! Środki spulchniające, sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty pozwalające zupce zalegać długie miesiące na półce w sklepie… I przede wszystkim glutaminian sodu, popularny i bardzo niezdrowy dla naszej wątroby środek wzmacniające smak. Zupka chińska trawienie trwa niezmiernie długo, bo aż ponad dwie godziny ! Tyle czasu nasz żołądek potrzebuje, aby poradzić sobie z nagromadzeniem sztucznych składników, z polepszaczami i chemicznymi dodatkami. Makaron, aby uzyskał tak lubiany przez nas smak, jest wstępnie w fabryce obsmażany, przez co niestety chłonie tłuszcz jak gołąbka. Ze strawieniem tej ilości tłuszczu nasz żołądek też ma spore problemy… Zastanówmy się więc, czy warto jadać tego typu produkty…