Anzio jest włoskim miastem leżący w środkowej części Włoch na ich zachodnim wybrzeżu. Oddalone jest od Rzymu o 70 km, co daje możliwość dotarcia do niego w 30 min, będąc w wiecznym mieście. Taka bliska lokalizacja powoduje, że jest ono często odwiedzane przez turystów z całego świata. Anzio jest miastem portowym, jednym z głównych w rejonie Lacjum. Słynie z bardzo czystych plaż i ciepłej wody morskiej, która daje możliwość pływania, nurkowania oraz snorkelingu. Plaże znajdujące się u podnóży średniowiecznych ruin stwarzają piękne scenerie oraz umożliwiają zwiedzanie miejsc, które służyły samemu Neronowi.
Anzio co warto zobaczyć
- Villa Imperiale di Nerone.
To piękne i klimatyczne ruiny letniej rezydencji cesarza Rzymu, z tego miejsca patrzył on jak płonie Rzym. Dziś są to ruiny skalne jaskinie i pozostałości, które pozwalają obcować z sobą połączone z nadmorską plażą. To bardzo klimatyczne miejsce umożliwiające odpoczynek na plaży oraz kąpiel w Morzu Tyrreńskim, które trzeba odwiedzić, będąc w Anzio. - Porto di Anzio.
Anzio jest miastem portowym, a początki portów pamiętają czasy Nerona. W czasie II wojny światowej odbyła się tu wielka, słynna bitwa, zanim miasto odzyskało dawne znaczenie, port trzeba było odbudować. Dziś prezentuje się znakomicie, z jachtami i licznymi statkami, jako jeden z głównych portów w rejonie Lacjum. - Beach Head War Cemetery.
Utrzymany w bardzo dobrym stanie, oddające hołd miejsce spoczynku ofiar poległych w Anzo w czasie II Wojny Światowej. Cmentarz jest dobrze oznaczony, zadbany i usytuowany z widokiem na morze.
Większość mieszkańców Anzio utrzymuje się z rybołówstwa, co można zauważyć na stołach tamtejszej ludnosci, a także w restauracjach serwujących dania dla turystów. Będąc w rejonie Lacjum oraz w Anzio koniecznie trzeba spróbować kilku lokalnych specjałów. Należą do nich:
- Karczochy ze świeżą miętą i czosnkiem,
- Sznycel cielęcy po rzymsku, z surową szynką i szałwia,
- Sery owcze,
- Lokalne wina,
- Lody z sera ricotta,
- Obowiązkowo espresso.